4 keer een andere kijk op camera’s

4 keer een andere kijk op camera’s

Er is mij iets opgevallen; het beeld dat de meeste mensen hebben als ze een camera zien hangen is dat deze gebruikt worden om in geval van nood een meldkamer of beveiliger te waarschuwen. Maar camera’s inzetten voor de beveiliging is slechts één reden. Met deze blog wil ik je eens een andere kijk geven over het gebruik camera’s, omdat het naast veiligheid tegenwoordig steeds meer gaat om gemak en het verzamelen van data.

De IoT (Internet of Things) toekomst is nu!

De alarminstallateur van de toekomst is iemand die alles weet van internet (IP), verbindingen en het slim connecteren van producten en systemen. Kijk maar naar deze vier voorbeelden waarbij camera’s een belangrijke rol spelen in een totaaloplossing:

Voorbeeld 1: Retail – Professionele schappen en inzicht in klantgedrag

Mocht je binnenkort nog meer camera’s in supermarkten of andere winkels zien hangen dan is dat niet perse voor jouw persoonlijke veiligheid. Er wordt namelijk geanalyseerd wat je precies koopt, hoe lang je bij een schap staat en vooral ook of de vakkenvuller zijn of haar werk wel netjes gedaan heeft. Want, hoe netter het schap, hoe hoger de omzet van de retailer. Een zeer recente en aansprekende video over dit onderwerp kan je hier terugvinden.

Voorbeeld 2: De onlogica laten zien in productieprocessen

Er zijn tegenwoordig camera’s op de markt waarmee je zogenaamde time-laps video’s kunt maken. Stel dat je die in een fabriek monteert of ophangt in de buurt van een productieproces dan kan je razendsnel de zwakste schakel inzichtelijk maken. Deze kijk op camera’s betekent dus dat camera’s voor enorme kostenbesparingen zorgen doordat er logische en efficiëntere productieprocessen door ontstaan.

Voorbeeld 3: De camera registreert, de slagboom gaat open

Waarschijnlijk is dit voorbeeld wel herkenbaar. Je hebt een parkeerkaartje gekocht in de parkeergarage en als je eruit rijdt dan hoef je niet eens meer je kaartje te gebruiken. Volgende keer dan niet afrekenen? Toch maar blijven doen, want IoT zie je niet maar ervaar je wel. Niet betalen betekent dat de slagboom dicht blijft. De camera weet dat het desbetreffende kaartje bij jouw kenteken hoort en ook dat net de betaling voldaan is. Alles rondom camera’s wordt IP, geconnecteerd en levert dagelijks gemak op waar we al bijna niet meer bij stilstaan.

Voorbeeld 4: Gemak voor thuis

Met alle plezier leveren we je een beveiligingssysteem om je persoonlijke eigendommen te beschermen, maar dezelfde camera levert je ook gemak op. Bijvoorbeeld om vanaf je vakantieadres te zien dat de tuin gesproeid moet worden en je de buurman kunt vragen om hulp. Of om zijn kat in de gaten te houden. We kunnen ook de camera als app op je smartphone installeren, zodat je misschien eerder het raam had dichtgedaan.

Ik hoop je met deze vier voorbeelden geïnspireerd te hebben om eens met een andere kijk naar camera’s te kijken. Niet voor niets hebben we IT en ICT onder één dak gebracht om nu en in de toekomst mee te blijven denken met vernieuwende oplossingen. Ideeën zijn altijd welkom bij ons.

Rob Berendse – Algemeen directeur – Tel: 033 – 457 3355 of e-mail: r.berendse@teldacom.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *