Het is vandaag internationale dag van het veilige internet!

Maar uw bedrijfsinformatie is wel veilig, of toch niet?

 

Dat gevoelige informatie soms voor het grijpen ligt, zo bleek maar weer.

We hebben allemaal wel gehoord wat er bij de GGD is gebeurd met de gevoelige informatie over veel bekende Nederlanders en misschien wel van u en van ons. Dat heeft iedereen weer even wakker geschud en op scherp gezet.

Het is mens eigen, maar na verloop van tijd verliezen we soms de scherpte, dutten we in. We vergeten door drukte de aandacht te houden bij zaken die van het grootste belang zijn. We denken dat het allemaal wel goed geregeld is.

Mijn wifi is wel veilig, niemand kan bij mijn bedrijfsinformatie.

We denken al snel dat we het allemaal wel goed geregeld hebben, maar hoe lang is het geleden dat er gekeken is naar de beveiliging. Helemaal nu we door Corona allemaal thuiswerken is het van het grootste belang. Bedrijfssystemen en gevoelige informatie moeten van buitenaf benaderd worden. Daar moet je dus wel goed over na denken.

Het begint allemaal bij het up to date houden van je software en hardware. Velen denken daar te makkelijk over. Updates dichten vaak al veel veiligheidsissues. Daarnaast is bij het thuiswerken een VPN onontbeerlijk. VPN staat voor virtual private network en daarmee maak je een beveiligde verbinding tussen je thuiswerkplek en bijvoorbeeld je kantoor. Bij een VPN wordt al het internetverkeer versleuteld door een virtuele tunnel verstuurd.

Verder zijn sterke wachtwoorden een must en af en toe verversen kan ook geen kwaad. En wat heel veel voorkomt is dat oude medewerkers al lang en breed een andere baan hebben, maar nog steeds de toegang hebben tot hun oude bedrijf en de informatie. De inlog en wachtwoorden staan nog steeds op actief in de systemen.

En MFA (multi factor authenticatie) wordt steeds meer standaard. Dit is een extra stap die je moet zetten naast je loginnaam en wachtwoord als extra beveiliging. Dit kan op verschillende manieren zoals een sms naar je telefoon met code, via een token, een vingerafdruk op een apparaat, via een speciale app of zelfs gezichtsherkenning of irisscan.

Het is dus van het grootste belang dat we scherp blijven op beveiliging.

Uiteindelijk bleek dat de gevoelige informatie die op straat kwam te liggen bij de GGD, het werk was van criminelen die daar werkten. Het is en blijft mensenwerk en daar doe je dus weinig tegen, maar als je er voor zorgt dat het in de basis goed geregeld is blijft de gevoelige informatie daar waar het hoort.

Wij van The Voip Company werken ook thuis en ja ook via VPN, we moeten met regelmaat onze wachtwoorden aanpassen en onze ICTers houden de boel up to date.

Wij weten wat er bij komt kijken en denken graag met u mee.

Als u eens wilt sparren over de veiligheid van uw internet, stuur dan een mail naar verkoop@thevoipcompany.nl of bel 033-45733 51 en we sparren graag een rondje mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *