“Veel personeel toegewenst in 2020!”

“Veel personeel toegewenst in 2020!”

Een hele grote uitdaging binnen MKB Nederland blijft ook in 2020 het vinden van goed gekwalificeerd personeel. Dat los je niet zomaar even op, maar het zette mij wel aan het denken. Het betekent namelijk dat je er als ondernemer in ieder geval alles aan moet doen om aantrekkelijk te zijn als werkgever. Hoe dan? Aantrekkelijkheid bereik je onder andere door middel van de volgende drie tips:

Tip 1: Zorg voor moderne digitale tools

Wist je dat er steeds meer jonge mensen zijn die helemaal geen laptop van de zaak willen hebben? Zij willen vooral altijd en overal kunnen werken vanaf de smartphone en het liefst via handige apps. Als je dan bij de sollicitatie een generatie Y (1980-1996) of generatie Z (1996-2010) allerlei papieren laat invullen is de kans groot dat je als nieuwe werkgever niet serieus genomen wordt. De aantrekkelijkheid begint dus al bij het eerste sollicitatiegesprek en de manier waarop de eerste digitale kennismaking plaatsvindt. Wellicht is het een idee om eens een sollicitatiegesprek via de Skype functionaliteit van Microsoft Teams te doen of te vragen of zij zich met een video aan je willen presenteren.

Tip 2: Beloof geen opleidingen, maar regel het!

Het merendeel van nieuwe sollicitanten prefereert brede opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden boven een hoog salaris waarbij je alles zelf moet uitzoeken. Dat is alvast het goede nieuws. Maar er is nog iets van belang; kennis is steeds vaker de onderscheidende factor, omdat producten en diensten steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. Investeren in IT en ICT kennis is daarom noodzakelijk om een digitale voorsprong te realiseren op concurrenten. Dat er tussen 2020 en 2030 meer op technologie gaat gebeuren dan de afgelopen tien jaar, daar hoeft niemand aan te twijfelen.

Tip 3: Verdiep je in wat nieuwe sollicitanten willen

Generatie Y wil vooral dat er met hen gesproken wordt, niet over hen. Ze nemen graag zelf beslissingen, zijn minder hiërarchisch opgevoed en houden van flexibel werken en vrijheden. Dat kan daarom botsen met een manager die behoort tot generatie X (1956 – 1970) en met een pragmatische no-nonsense ‘doe maar gewoon’ mentaliteit is opgevoed. Wat je er zelf van vindt is minder van belang als het aanbod van werkgevers groot is. Eens? Daarom de tip om in ieder geval te begrijpen welke generatie je tegenover je hebt zitten. Dan wordt de kans op een tweede gesprek vele malen groter.

Samen doorgroeien in 2020

Moderne digitale tools om samen te werken en te communiceren daar helpen we graag bij. We zorgen ervoor dat iedere werknemer altijd en overal flexibel kan werken. Natuurlijk weten we ook de juiste weg te vinden als er extra IT of ICT kennis moet worden bijgebracht. Allemaal met als doel om in 2020 samen groei te realiseren.

Wil je eens doorpraten over nog aantrekkelijker worden van jouw bedrijf neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Een hele fijne jaarwisseling en een gezond en succesvol 2020 toegewenst namens het hele team van Teldacom!

Rob Berendse

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *